S obzirom da sam odigrao i prosao Dragon Age, mislim da sam dovoljno kvalificiran opisati kakva je igra i napisati nekakvu amatersku recenziju i vlastito i objektivno misljenje o kvaliteti igre.
Igra utjelovljuje dosad najvise odluka koje utjecu na ishod same igre od bilo koje druge igre koju sam imao prilike igrati. Stvari koje napravite i odlucite na pocetku igre mogu vam se vratiti daleko na kraju igre, ovisno kojim redoslijedom obavljate questove.
Da krenem od pocetka, prvo stvarate lika. Na izboru imate spol, rasu, klasu, pozadinsku pricu, izgled, podesavate atribute, birate skillove i na kraju birate talente. Spol mislim da ne trebam posebno spominjati, no ostale stvari zasluzuju malo objasnjenja.
Od rasa na izboru imate human, dwarf i elf. Ovisno o rasi koju uzmete, NPCevi u svijetu ce se prema vama ponasati drugacije. Koliko sam shvatio, svaki puta kad dodjete u mjesto gdje prevladavaju one dvije rase koja vi niste, prema vama se ponasaju nekako svisoka, dok ako ste njihova rasa, prema vama se ponasaju ili kao da nemate pravo glasa jer niste originalno otuda ili kao da ste njihov spasitelj od zla u svijetu, uz naravno poneke devijacije od te osnovne formule.
Sto se rasa tice, poprilicno minimalisticki popis: warrior, mage, rogue. Warriori su mrcine koje koriste meelee oruzhja uglavnom, magevi imaju brdo spellova, dok rogueovi uglavnom mogu na dual dagger ili bow/crossbows, nesto drugo nema bas puno smisla.
Pozadniska prica ima 6, i svaka traje nekakvih sat vremena ugrubo, +/- 15tak minuta ako idete sporo/brzo. Kako cete ici kroz igru, shvatit cete zasto na pocetku niste mogli uzeti odredjene kombinacije rasa/klasa/backstory, npr zasto dwarfovi ne mogu biti magevi, ili zasto svi magovi imaju samo jednu pozadinsku pricu na raspolaganju.
Sto se izgleda tice, na raspolaganju su vam nekoliko predefiniranih izgleda, no svaki mozete dodatno izmjenjati preko zilijun minipromjena tipa visina i boja obrva, debljina vrata i obraza, polozaj ociju i usiju, te tetovaze i njihovu izrazenost na vasem licu.
Nakon izgleda (s kojim, kako sam cuo, su se neki zabavljali po pola sata ili vise), podesavate atribute. svaka klasa (neovisno o rasi) ima pocetne atribute postavljene na odredjen broj, a vi dobivate dodatnih 5 bodova da ih porazmjestate. Svakoj klasi se isplati povecavati samo 2 (rijetko 3) atributa, s time da cete jedan od ta dva/tri atributa dizati kroz cijelu igru, dok cete druge atribute dovesti do neke vrijednosti i tu stati jer jednostavno vise od toga je overkill. U mom slucaju (elf rogue) isplatilo se dizati samo cunning i dexterity, a dex je bilo dovoljno dignuti na 30-35, i sve ostalo u cunning. Iznimka je strength koji sam digao na 20 da bih mogao nositi jedan armor set.
Igra razdjeljuje skillove i talente, nesto sto u drugim igrama obicno budu skillovi i featovi. Skillovi su stvari tipa herbalism, coercion (nesto tipa persuade), poison making i tactics, dok su talenti zapravo skillovi (kako ih inace dozivljavamo) koje cete koristiti tokom igre. Svi skillovi imaju max lvl 4, a talenti su postavljeni u grane od 4 talenta, npr Lightning - Lightning cone - Lightning storm - Chain lightning, i uzimate ih redom linearno.
Sto se price tice, ona ide nesto ovako: nekad davno magovi su napravili nesto gadno sa svojom magijom i pretvorili se u tzv darkspawne. Oni su zatim poceli traziti stare bogove koje su nekad jos davnije ljudi stovali, a koje zovu archdemoni. Kada ga nadju, oslobode ga, te predvodjeni njime odluce pokoriti i napasti povrsinske rase (iznimka dwarfs posto su oni pod zemljom). Vasa prica krece u vremenu kada su 3 archdemona vec ubijena, i krece tako da po odigranoj pozadinskoj prici spletom okolnosti bivate regrutirani u redove misticnih Grey Wardena, ratnika koji se bore protiv Blighta (to je kad se uz darkspawne pojavi i archdemon). Kad postanete Grey Warden, ceka vas bitka kod grada Ostagara, gdje se ocekuje najezda darkspawna (archdemon jos skuplja vojsku). Nakon te bitke Vam se otvara ostatak svijeta (tj regije u svijetu gdje se prica odvija), te je na vama da odradite glavni quest kako zelite. On je podijeljen u 4 glavne komponente, koje kad odradite bilo kojim redoslijedom, igra krece vise manje linearno nakon toga. No nemojte se bojati, svaka komponenta je poprilicno dugacka, pogotovo kad odlucite odradjivati sve sidequestove koje igra nudi, a zbog kojih cete morati doslovno obici sve lokacije nekoliko puta.
Kad vam se oslobodi svijet, uglavnom cete putovati posvuda u timu od 4 osobe (vas lik plus 3 suputnika). Suputnici se skupljaju otprilike po cijelom svijetu, i u poprilicno razlicitom asortimanu. Imat cete na raspolaganju 2 magea, 3 warriora, 2 roguea i 2 posebna lika, jedan je pas, a drugi je golem kojeg mozete dobiti samo uz DLC quest. Tako ste osigurani da mozete sklepati kakav god tim zelite neovisno o tome koju klasu ste uzeli sa vlastitog lika.
Borba je odradjena u nekakvom KOTOR stilu (tko nije odigrao KOTOR, stid vas bilo!) Znam da KOTOR nije prvi koji je uveo ovaj stil, al nekako imam dojam da je igra zapravo najslicnija KOTORu, pa tako mozete pauzirati borbu u bilo kojem trenu spaceom, davati zasebne naredbe svakom liku (za one koji to vole), ili mozete pustiti AIu da upravlja njima tako da prati tzv taktike. Taktike su slotovi koje svi likovi imaju, a koji nekad mogu olaksati upravljanje likovima davajuci im nekakvu automatizaciju prema vasim zeljama. Svaki tactic slot je odredjen uvjetom i akcijom. Uvjeti su u stilu "self: health: <=50%" ili "enemy: has armor: heavy" i puuuno dodatnih. Akcije su uglavnom da lik iskoristi odredjeni item, ili upali neki sustained talent, ili samo iskoristi neki talent, napada neprijatelja i sl. Dobra fora je napraviti brdo najslabijih potiona (koristeci herbalism), i to brojka tipa 500-600, i onda svakom liku staviti da ako mu je health manji od 50% ili 75% da iskoristi jedan potion. poprilicno produzava zivot likova u gadnijim borbama.
Sto se samih talenata i spellova tice, ima ih stvarno puno. Warrior i rogue imaju iste generalne talente, koji su podijeljeni u sekcije: twohanded, dual weapons, weapon&shield i archery. Svaka sekcija ima 3 grane od 4 talenta, dakle njih 12 ukupno. Spellovi su podijeljeni u primal (fire, earth, ice, lightning), creation (uglavnom healing orjentirano), entropy (stuns, hexes i slicno) te spirit (telekineticki i mana orjentirani spellovi), takodjer po 3 grane sa 4 spella. Nadalje, svaka klasa ima svoj set talenata koje su class specific, i jos svaka specijalizacija ima svoju jednu grana talenata. U igru su ubacene i odredjene kombinacije talenata, pa tipa ako castate blizzard (ice storm) i lightning storm jednu preko druge, dobijete ogromnu oluju koja unistava sve zivo, mislim da se zove Storm of the Century. Zatim ako bacite na monstera petrify, i nakon toga crushing prison, napravit cete shatter efekt koji smrska neprijatelja (velik damage), i sl. Ima ukupno 10tak kombinacija, i ja sam ih otkrio samo 3.
Interakcija izmedju likova je na dosta visokoj razini, svaka odluka koju napravite pricajuci sa nekim NPCom u svijetu moze ili ne mora imati podrsku od vasih suputnika. Ako putujete sa kolegama koji su razlicitih karaktera, odluka da pomognete nekom prosjaku moze imati pozitivan utjecaj na dobre likove, i negativan utjecaj na egocentricne likove. Svi suputnici se nalaze u vasem party kampu, gdje s njima mozete pricati privatno (dok ste u svijetu onda nije privatno jer ste okruzeni s jos 2 osobe). Svaki suputnik ima svoju skalu koliko vas cijene, a koja ide od -100 do +100, uz warning da vas neki suputnici mogu i napustiti ukoliko im respect ode predaleko u negativno. Postoje i pokloni koje mozete dati suputnicima i koji povecavaju njihov rating prema vama, s time da neke poklone mozete dati samo odredjenim suputnicima. Ovisno o spolu vaseg lika, mozete imati ukupno 2 romanticne veze s nekim od suputnika, s time da ako ste musko, mozete imati vezu s jednim zenskim i jednim muskim likom, te isto to ako ste zensko, samo sa drugim suputnicima. Na vama je da nadjete s kime
Sto se samog gameplaya tice, putovat cete po svijetu poprilicno dugo, i nakon nekog vremena vas inventory ce se napuniti. Inventory funkcionira na princupi da mozete nositi odredjen broj itema (70 na pocetku), te kad zapunite taj broj, ne mozete pokupiti dodatne iteme osim ako vam ih neki lik u svijetu da (tada biste imali 71/70). Vas party camp ce imati merchanta ukoliko ga spasite i ne ubijete kad dodjete do njega, pa njemu mozete prodati extra stvari, te odredjeni merchanti prodaju tzv backpack, iteme koji nemaju fizicku reprezentaciju u vasem inventoryju vec povecavaju broj itema koje mozete nositi za 10, do max 120. Itemi poput armora, oruzhja i accessoryja se ne stackaju sto se tice brojke ukupnog broja itema, dok se rune, pokloni, flasks i sastojci stackaju od max 99, sto zauzima samo 1 brojku u inv. Mozete imati vise hrpica od 99 itema.
Questovi su raznovrsni i razradjeni, sa dosta odluka koje treba u medjuvremenu donesti, i potpuno je na vama kako ce te odluke izgledati. Upamtite da svaka odluka utjece na krajnji ishod igre, sto znaci da igra ima VELIK replayability faktor.
Sto se tice tehnicke strane igre, na svom stroju athlon 64x2 4400+, ATI 4770 i 2GB rama i graficke postavke na max, trzanje sam primjetio samo kad je bilo brdo spellova u igri sa puno protivnika, no cak ni tada nije to bilo nesto pretjerano primjetno. No ono sto mi nije bilo jasno je sto dulje je igra bila upaljena (tipa 3-4 sata pa nadalje) to je loading trajao sve dulje i dulje. Primjer, po ulasku u igru i prvom loadanju savea loading je trajao 10tak sekundi, dok nakon 3-5 sati loading bi trajao do 2-5 minuta! Nisam siguran da li je stvar bila u mom racunalu, ali ovakvo ne raspustanje resursa kad vise nisu potrebni nije bas dobar nacin za optimizaciju igre.
S graficke strane igra izgleda jako lijepo, svaki spell ima svoje efekte koji distorziraju pogled (ili u slucaju oluja, potpuno zaklanjaju pogled), pogled s vrha planine na selo Redcliffe je divan, modeli su napravljeni poprilicno dobro, no animacije govora nekad (rijetko) malo odstupaju od onoga sto zbuk pokusava prenesti, tipa jedan dwarf se smije na sav glas, no usta mu se pomicu i otvaraju jedna primjetno, i nikakva facijalna ekspresija nije prisutna u necemu sto je grohotan smijeh iz dna pluca. Takodjer, kad jedan suputnik pjeva, usta se vrlo slabo otvaraju i kao observer nisam bas imao dojam da taj NPC actually pjeva tu pjesmu.
Audio je poprilicno dobro obavljen, kroz sve djelove igre u pozadini svira lagana muzika, voice over je na visokoj razini, i jedino sto fali je ikakav glas vaseg lika kad komunicira sa drugima. Ugodno me iznenadila cinjenica da su svim NPCima dani glasovi, cak i onima koji nemaju neki konkretan dijalog s vasim likom. Takodjer me iznenadilo sto je psu u igri glas dao pravi pas, a ne neki umjetni generirani zvukovi
Za igru su izasla jedno 2-3 patcha, koji olaksavaju normal tezinu igre, te popravljaju neke bugove u igri, i olaksavaju dobavljanje nekih itema. U svakom slucaju, patcheve se isplati skinut, ako nista onda zbog olaksavanja normal tezine, jer je cak i na normal igra poprilicno teska, a bojim se pomislit kakva je onda na vecim tezinama.
Za kraj cu samo spomenuti da mi se igra poprilicno svidla, cijelo iskustvo sa darivanjem suputnika, romanticnim vezama te mogucnostima da neke suputnike uopce niti ne dobijete, zatim svim mogucim raznovrsnim questovima, koji idu od obicnih errand boy questova, do ubijanja monstera za druge, ili cak kradje drugih NPCeva, raznovrsnim itemima, spravljanje napitaka, zamki, poisona, sve mi je bilo stvarno super. Medjutim, ono sto me malo zasmetalo je sto je cak i na normal igra poprilicno teska, puno teza nego sto biste ocekivali od NORMAL tezine, dok sam cuo da je na easy prelagana da jednostavno ne dozivite igru na isti nacin. Takodjer, savjet svima vama koji tek krecete ili ste jos na pocetku: imajte uvijek sa sobom roguea jednog, jer neke questove necete uopce moc zavrsiti bez dobrog roguea sa velikim cunningom i lock pickingom. Takodjer, healer mage u kontroliranim uvjetima moze uciniti cuda sa group heal magijom (na kontrolirane uvjete mislim da ne potrosi svu magiju u prvih 5-10 sekundi borbe na healanje allya kojima je HP <=90% -_- ili nesto slicno nebulozno.
Dati ocjenu ovako jednoj igri je poprilicno tesko, pogotovo uzimajuci u obzir da bas i nema neke slicne s kojom je mozete usporedjivati, i da nemam iskustva sa ocjenjivanjem igara. Sa cisto tehnicke strane, ocjena je umanjena zbog manjka VO glavnog lika, neuvjerljivih facijalnih animacija u nekim (rijetkim) situacijama, te neobjasnjivog usporavanja loadinga i povecavanja trzanja sto je dulje igra upaljena (barem stose tice mog racunala).
Ocjena: 90/100